torsdag 6 december 2007

Recept till julbaket......

Julkaka med lingongrädde

Ingredienser
7 dl Mjöl
4½ dl Socker
4½ dl Fil
2 tsk Birkarbonat
150 G Smör
3½ tsk Nejlikor
3½ tsk Kanel
3 dl Grädde
1/2 - 1 dl Lingon

Mjöl och kryddor, birkarbonat blandas. Häll i fil, det smälta smöret och sockret. Rör till en jämn smet. Smörj och bröa en mindre lång panna eller modell större sockerkaksform . Sätt in i ugn 175 grader i 35 minuter. Titta efter om det är klart med en sticka.Vispa grädden och rör sedan i lingonen. Servera detta till !

Bananfudge

Ingredienser
50 g skumbananer , ca 10 st
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare. Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

Ischoklad med mörk eller vit choklad

Räcker till 25-30 personer

mörka:
100 g kokosfett
100 g Fazer Ögon
70 % Premium

Chokladljusa:
100 g kokosfett
100 g Fazer Ögon Vit Choklad

Bryt sönder chokladen och lägg den tillsammas med kokosfettet i en bunke. Ställ bunken i en kastrull med kokande vatten. Rör om och låt det hela smälta till en jämn massa. Fyll små vecklade aluminiumsformar med chokladsmeten och ställ dem kallt en timme.

Saffranskaka med glasyr
För: 10-12 personer

Ingredienser
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 pkt saffran a´ 0,5 g
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk gräddeglasyr:½ dl hallonsylt eller annan röd sylt
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Smält smöret eller margarinet och låt det svalna vispa ägg och socker vitt och pösigt
stöt saffranet i en mortel och tillsätt detta och det avsvalnande smöret eller margarinet till ägg-socker blandningen
blanda vetemjölet med bakpulvret och rör ned detta tillsammans med grädden
häll smeten i en smord och bröad form ca 22cm i diameter
grädda kakan i 175 grader i ca 45 minuter låt svalna
bred sen ett tunt lager med sylt över kakan
blanda florsocker och vatten och fördela glasyren ovanpå syltlagret.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm.... det lät ju faktiskt riktigt gott!

Din sambo Kalle förresten; fyller han 25 nästa år?

Marlene =) sa...

Svar till Anne: ja han fyller 25 nästa år. Känner du honom?