torsdag 15 mars 2007

Första Corepasset

Idag hade vi prov om diabetes, det gick skapligt tror jag.
Skönt när man gjort färdigt sådant och man bara kan slappa lite
när man kommer hem från skolan. Har dock diskat vår bamse disk.
Ikväll ska jag på Core, har aldrig varit på det förut. Så det ska bli spännande
att se vad det är för något.
Ingela från jobbet ringde på förmiddagen och frågade om jag kunde jobba imorgon, självklart ville jag det. Blir kul att få träffa alla igen.


INFO om Core:

Lider du av problem som ont i ryggen, putmage och dålig kropps- hållning?
Då är denna träning något för dig.
Begreppet Core avser kärnan i kroppen, dvs. alla de muskler som stabiliserar bålen.
Det är numera väl känt att de här musklerna påverkar vår balans, koordination och styrka. Trots det är det ändå väldigt vanligt med svaghet i kroppens mest dolda muskulatur.

Vad är det bra för?
Core träning stärker musklerna i buken, bålen, ryggen och svanken samt den nog så viktiga bäckenbottenmuskulaturen, bra både för kärleksliv ;-) och inkontinens.
För dig som sitter mycket i jobbet förebygger denna träning vanliga belastningsskador.

Här är lite övningar:
1. Lyft och håll - Det här är en stärkande övning för korsrygg och mage. Utförande: Ligg utsträckt på rygg på golvet med armarna rakt ut från golvet, 90 graders vinkel, och sträckta vrister. Lyft bäckenet rakt upp från golvet och räta ut svanken. Håll ihop benen och håll kvar positionen
30-40 sekunder.

2. Twist - För hela kroppen. Ger bra träning för midjepartiet och benen. Utförande: Stå upprätt med fötterna parallella. Kliv fram med ena foten och lyft samtidigt armarna rakt ut från kroppen, i axelhöjd. Sänk kroppen halvvägs ner mot golvet genom att böja det främre knäet och tvista samtidigt överkroppen från höften åt motsatt håll. Kliv tillbaka och växla ben. Upprepa övningen 5-10 ggr på varje sida.



3. Håll ut! - Detta är en uthållighetsövning som ger starkare mage, rygg och axlar. Utförande: Sätt handflatorna mot golvet, aningen framför axlarna. Ju längre fram, desto tyngre blir det. Stå på tå med kroppen sträckt så att du har en rak linje mellan huvud, axel, höft knä och häl. Dra in magen. Om det är för tungt kan du sätta knäna mot golvet till att börja med. Håll positionen i 5-25 sekunder.

4. Plattare mage Genom den här övningen stärker du mag- och ryggparti och får bättre hållning och plattare mage. Utförande: Ställ dig på underarmarna på golvet med armbågarna rakt under axlarna och överarmarna lodräta och rakt utsträckt kropp och tårna i golvet. Håll ner axlar och rumpa och dra in magen. Om det känns tungt kan du börja med att stå på knä. Ju längre ner du pressar höften mot golvet desto jobbigare blir det.

5. Superwoman Det här är en avancerad balansövning, som kräver lite mer träning. Utförande: Stå med fötterna parallella och fäll överkroppen rakt framåt samtidigt som du lyfter ett ben rakt bakåt. Kroppen ska hållas i rak linje med golvet och armarna sträckta rakt framåt. Håll hela kroppen riktigt spänd och dra in magen. Försök att hålla kvar positionen i 5-25 sekunder innan du växlar ben. Upprepa 5 gånger per ben.

6. Slankare midja Som namnet säger är detta den absolut effektivaste övningen för en smalare midja. Utförande: Ligg rakt utsträckt på sidan mot golvet. Lyft dig upp på den underarm som vilar mot golvet så att hela kroppen sträcks ut och du har en rak linje från huvud till fot. Enbart fötterna och underarmen nuddar golvet.
Håll in magen och spänn kroppen så att du inte svankar, dra in rumpan och håll skuldror och axlar sänkta. Håll så i 10-20 sekunder.


7. Balanspose - För balans och hållning. Stå upprätt med fötterna parallella. Fäll överkroppen en aning framåt samtidigt som armarna förs ut längs sidorna till axelhöjd. Lyft ett ben bakåt - tills skinkan spänns. Håll benet lätt böjt och vristen sträckt - magen spänd och andas djupt. Svanka ej. Håll balansen i 5-25 s. innan du växlar ben. Upprepa 5 ggr på varje ben.







8. Liggande twist - Det här är en effektiv magövning som gör magen starkare och midjan slankare. Utförande: Ligg på rygg på en handduk med höfter och knän i nittio graders vinkel. Håll ner svanken mot golvet och slappna av i vristerna. Fäll benen åt ena hållet utan att överkroppen roterar med i rörelsen. Andas in när du fäller benen och ut på tillbakavägen. Upprepa rörelsen 10 gånger på varje sida.

Inga kommentarer: