onsdag 9 juli 2008

Lite recept...

Kyckling i ugn:
4 st
frysta kycklingfiléer
2 tsk
olivolja
3 msk
sweet chilisås
2 msk
mango chutney
1 msk
soya
1 tsk
salt
1 krm
pappar
Gör så här
Ringla lite olja över ett bakplåtspapper i en form. Lägg i kycklingfiléerna och fördela övriga ingredienser så att filéerna täcks.
Ställ formen mitt i ugnen och sätt den på 200 grader (filéerna tinas och marineras under uppvärminigen).
Låt kycklingen tillagas ca 30 minuter eller tills den är genomstekt.
Serveringsförslag
Klyftpotatis
Inlagd gurka:

1 st
gurka
0,75 dl
ättikssprit 12%
1,5 dl
vatten (lite drygt)
3 msk
socker
0,5 krm
salt
Gör så här
Skiva gurkan med osthyvel eller riv på grova sidan av rivjärnet.
Krama ur överflödig vätska och lägg gurkan i en bunke.
Häll på ättika, socker, och vatten och sist lite salt.
Blanda och låt stå och dra i kylen ca 10 minuter.
Serveringsförslag
Alla slags kötträtter. Alldeles speciellt god till kall inkokt lax.



Fläskfilégryta:

400 gram
fläskfilé
200 gram
färska champinjoner
0,5 st
röd paprika
1 msk
margarin
1 msk
mjöl
1 dl
mjölk
0,5 dl
grädde
2 dl
creme fraiche med paprika och chilismak
1 tsk
salt
1 krm
peppar
Gör så här
Strimla fläskfilé, paprika och svamp. Stek i omgångar i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Pudra mjöl över och tillsätt mjölk, grädde och creme fraiche. Låt koka ihop.
Serveringsförslag
Hasselbackspotatis, wookgrönsaker.

Drottningpaj med vit choklad:

Pajdeg
150 gram
smör
4 dl
vetemjöl
2 msk
kallt vatten
Fyllning
2 dl
hallon
2 dl
blåbär
2 dl
socker
2 msk
potatismjöl
30 gram
vit choklad
Pensling
1 st
ägg
Gör så här
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp
Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut hälften av den kvarvarande degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.
Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan. Spara sista fjärdelen till garneringen.
Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
Nagga bottenplattan med en gaffel.
Lägg hallon, blåbär, socker och potatismjöl i en skål och blanda ordentligt.
Fördela blandningen jämnt över hela botten på pajskalet.
Riv den vita chokladen fint över hela fyllningen.
Kavla den sista fjärdedelen av degen tunt och sporra avlång remsor. Lägg remsorna i ekermönster från mitten ut till kanten och kläm ihop med pajskalets kant.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen vid 225° i cirka 20 minuter.
Låt svalna i formen. Serveras ljummen med vaniljsås eller vaniljvisp.

Morotsbullar:

50 gram
jäst
5 dl
vatten
4 dl
(ca 400g) rivna morötter
250 gram
kesella 1%
2 tsk
salt
4 dl
grahamsmjöl
2 dl
dinkelmjöl
10 dl
vetemjöl special
Garnering
2 msk
psyliumfrön
1 st
ägg
Gör så här
Smula jästen och rör ut i vattnet.
Tillsättresten av ingredienserna och arbeta ihop degen.
Låt jäsa 30min under duk.
Dela degen i 2 delar, knåda och rulla ut till 2 längder.
Platta till med hanen och dela upp varje tillplattad rulle i 10-12 bitar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 20 min under duk.
Pensla med 1 uppvispat ägg, strö över psyliumfrön.
Grädda i ugen 20 min i 225 grader.
Låt svalna på galler under duk.

1 kommentar:

cissi sa...

Det var mycket som lät smarrigt! Jag blev sugen på att testa det mesta. Jag har gjort liknande bullar en gång fast jag hade nougat istället för nutella och dom blev goda så det tror jag att dina blir oxå! Gillar man choklad så gör man... Hoppas du har det bra på semestern.kram!