margarin/smör 100g mjölk 5dl jäst 50 g salt 1/2 tsk socker 1-1 1/2 dl kardemumma 1 tsk vetemjöl ca 1,3 liter
fyllning nutella(så mycket du tål!!)
smält fettet, tilsätt mjölken och värm till fingervärme.smula jästen i en degbunke. tilsätt lite av degspadet ochrör till jästen är upplöst. häll i resten av degspadet, salt,socker, kardemumman och ca 2/3 av mjölet. Arbeta degenblank och smidig med maskin eller för hand. tillsätt mera avmjölet men spara lite för utkavling. täck degen med en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats till dubbel storlek.
arbeta sedan degen smidig på en lätt mjölad arbetsbänk.kavla ut hälften av degen, smöra på nutella, gör bullar/snäckorpå valfritt sätt!(gör sedan likadant med andra hälftenav degen, såklart!) Mitt sätt var att vika degen en gång sedanskära smala strimmor som jag sedan snurrade ihop till en bulle!
Låt bullarna jäsa återigen till dubbel storlek under bakduk(risk för att den blir lite kladdig med tanke på nutellan!)Pensla sedan med ägg och garnera med pärlsocker. grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-12 minuter. Låt dem kallna under bakduk.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar